Afasiforbundet i Norge

Tips og råd for å gjøre hverdagen lettere under koronavirus-pandemien

Restriksjoner på grunn SARS-CoV-2 viruset (koronaviruset) har endret hverdagen vår. Vi er mer innendørs, treffer færre mennesker og de fleste organiserte fritidsaktiviteter har tatt en pause. Det samme har også kulturliv som teater og konserter. Noen trives kanskje med en litt mer fredelig tilværelse, mens andre kan begynne å føle seg ensomme, eller strever med å få tiden til å gå. I denne utgavens afasinytt vil vi presentere noen tips og råd for å gjøre hverdagen din litt lettere

Holde kontakt med familie og venner gjennom videosamtaler

Selv om du nå treffer færre mennesker er det likevel mange måter du kan holde kontakt med andre på. Du har kanskje lest om eller bruker selv ulike gratis programmer som gjør at du kan se den du snakker med på pc-en, mobiltelefonene eller nettbrettet. Noen kaller det for videosamtale, video eller bruker navnet på det programmet de bruker. Eksempler på slike programmer er:

 • Facetime
 • Google Duo
 • Google Hangouts
 • Messenger
 • Skype

Facetime er et Apple-produkt og virker på iPhone, iPad og Mac. Google Duo og Google Hangouts er Android-produkter og virker på alle telefoner og nettbrett som bruker Android. Du kan også bruke den på pc, men da må du ha en googlekonto. Messenger er en meldingstjeneste fra Facebook. Den har også en videofunksjon. For å bruke den må du ha en brukerkonto på Messenger, men du trenger ikke å ha Facebook. Messenger er hverken knyttet til Apple eller Android. Du kan laste den ned som app eller bruke den via nettleseren din. Skype er også et program som ikke er knyttet til Apple eller Android og du kan laste den ned som app eller bruke nettleser. Flere av disse programmene har i tillegg til videofunksjon mulighet for å sende meldinger eller ringe. For å starte en videosamtale er det ofte ikonet som viser et videokamera du skal trykke på.

 • Det kan være lurt å sette pc/nettbrett/mobil oppå noen bøker hvis du sitter foran et lavt bord. Da vil den du snakker med se ansiktet ditt direkte forfra.
 • Hvis du hører ekko, kan det være lurt at den du snakker med bruker høretelefoner.
 • Hvis den du snakker med hører ekko, er det lurt at du bruker høretelefoner.
 • Hvis du bruker mye gester når du snakker kan du sette pc/nettbrett/mobil med litt avstand. Det gjør at den du snakker med ser større deler av overkroppen din.

Aktiviteter innendørs

Det er en rekke både nye og gamle aktiviteter du kan gjøre.

Digitale opplevelser

I denne perioden har det dukket opp flere nye digitale tilbud. Mange konsertsteder og musikere tilbyr nå konserter digitalt. Du kan blant annet se video av forestillinger fra Den Norske Opera og Ballett på nettsidene deres. På den måten kan du se alt fra Hedda Gabler til La Traviata hjemme i din egen stue. Flere artister sender også nå direkte konserter ofte gjennom Facebook. Du finner gjerne lenken til konsertene ved å følge eller like de ulike artistene eller konsertstedene. Flere museum og turistattraksjoner har digitale omvisninger for tiden. Kanskje du kan gå på museum eller i dyrepark digitalt sammen med barnebarna i denne perioden? Det vil kanskje ikke kunne erstatte det å møte dem fysisk, men dere opplever noe sammen og det gir gode muligheter for samtale selv med små barn. Er du glad i quiz finnes det også mange digitale alternativ for det nå.

Litteratur og nyheter

Vi har tidligere skrevet om både lydbøker, lettlest litteratur og aviser i afasinytt. Dette er kanskje enda mer aktuelt nå når vi har bedre tid til innendørsaktiviteter. Vi velger derfor å ta det med denne gangen også. For mange personer med afasi som strever med å lese kan lydbøker være en fin måte å få opplest bøker. Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er et bibliotek som er eid av staten. Dette er et gratis tilbud for barn, unge og voksne som strever med å lese. De har både skjønnlitteratur, faktabøker og studielitteratur som du kan låne. I tillegg kan du abonnere på enkelte aviser som lydavis eller tidsskrifter i lydversjon. Du kan høre på NLBs bøker på mobil, nettbrett, datamaskin eller DAISY-spiller. På mobil og nettbrett kan du lytte til lydbøkene i en egen app som heter Lydhør. Du kan lese mer om NLB i afasinytt i Afasiposten nr 4, 2019.

For deg som klarer å lese lettleste tekster kan avisen Klar tale være et godt alternativ. I forbindelse med situasjonen rundt korona-viruset kan du nå lese Klar tale gratis i to uker. Klar tale er Norges eneste lettlest avis. Tekstene blir skrevet med stor skrift og enkelt språk. Avisen inneholder nyhetssaker fra Norge og verden, kultur og sport. Den blir gitt ut i papirform og som e-avis en gang i uken. I tillegg blir avisen publisert som podkast. En podkast er et lydprogram, i denne sammenhengen en opplest versjon av avisen. Nettavisen oppdateres med nyheter gjennom hele uken. På nettavisen finner du også en ukentlig språklig oppgave.

Digitale strømmetjenester

De siste årene har det oppstått flere og flere digitale strømmetjenester. Det vil si nettsider eller apper som gratis eller ved abonnement overfører medieinnhold som video, serier eller dokumentarer. Du har kanskje hørt om Netflix eller andre slike strømmetjenester? Det finnes utallige ulike tilbydere. Nå er det også noen som har fått et større innhold enn tidligere, og noen har satt ned prisene i forbindelse med koronasituasjonen. Ellers finner du korte videoer for enhver smak om alle mulige tema på nettstedet Youtube.

Nye og gamle hobbyer

Nå er kanskje tiden inne for å starte med en ny hobby eller ta opp igjen en gammel en. Brødbaking med surdeig har for eksempel blitt en ny trend i denne perioden. På nett finner du oppskrifter på surdeigsstartere. Surdeigsstartere må følges nøye med på og krever daglig stell. Det passer dermed bra å gjøre dette når du er mer hjemme. I tillegg har koronasituasjonen ført til at matbutikkene i perioder har gått tom for gjær. Det er sannsynligvis en kombinasjon av at vi baker mer når vi er hjemme, og noen har kanskje hamstret gjær i frykt for at butikkhyllen skal bli tom. Når du har laget en surdeigsstarter har du alltid tilgang «gjær», og kan bake så mange brød og rundstykker du vil.

Nå har også våren kommet for fullt, og du har kanskje en liten hage eller balkong som kan ha behov for nytt liv. Planting og dyrking av blomster, krydderurter eller grønsaker kan gi mye glede. Det kan gi en følelse av at tiden går, og det kan være spennende å følge med på hvordan det vokser og gror. Du kan selv velge om du vil plante noe som krever hyppig vanning og stell, eller noe som er lettstelt. Har du ikke så mye forkunnskap om planting og dyrking finnes det gode informasjonsfilmer for eksempel på nettsiden Youtube. Dersom du ikke vil eller har mulighet til å gå i blomsterforretning for tiden tilbyr flere nå å levere varene hjem til deg.

Handle mat på nett

Hvis du vil unngå å gå i matbutikken er handling på nett et godt alternativ. Når du handler mat på nett kan du ofte velge å få det levert hjem til deg. Det blir kalt for hjemlevering, eller du kan hente varene ferdig pakket på ulike utleveringssteder. Noen steder i landet er ikke hjemlevering mulig.

Det er flere former for mathandling på nett:

 • Du velger selv hvilke varer du skal ha
 • Matkasser
 • Levering av ferdige måltider

Velge varer selv

Både vanlige matbutikker, f.eks. Meny og Spar, og matbutikker som kun er på nett, f.eks. kolonial.no tilbyr kundene sine å velge produkter selv. Når du er inne på nettsiden til butikken vil du se at varene ofte er kategorisert på samme måte som i butikken. Du kan for eksempel trykke deg inn i kategorien meieriprodukter. Hvis det er vanskelig for deg å lese kan det være vanskelig å finne frem til riktig kategori, men når du først er inne i kategorien er det som regel bilde av varene.

Matkasser

Matkasser er en kasse ferdigpakket med varer. Noen firmaer tilbyr matkasser med de vanligste matvarene, slik som melk, brød og pålegg. Men den kanskje vanligste typen matkasse er den hvor du får en kasse med ingredienser til middag. Det følger da med ulike oppskrifter. Eksempler på de sistnevnte er Adams matkasse og Godt levert. De fleste matkasser med middager må du abonnere på. Du får levert matkassen hjem til deg en gang i uken. Du kan også velge hvor mange middager en kasse skal inneholde og for hvor mange personer det skal være for. Mange av de som tilbyr matkasser gir deg valget mellom ulike tema, for eksempel:

 • Mat som tar kort tid å lage
 • Vegetar
 • Mat som passer for familier med barn

Levering av ferdige måltider

De fleste er kjent med hjemlevering av pizza, men visste du at flere og flere bakerier og restauranter leverer ferdige måltider. Du kan få både frokost, lunsj og middag levert hjem. Tidligere har hjemlevering av ferdige måltider vært lettest å få i de større byene, men nå som det er koronavirus har flere lokale bakerier og restauranter begynt med dette.

Oppsummering

I denne teksten har du lest om tips og råd for hvordan du kan gjøre hverdagen litt lettere i denne perioden. Du har fått presentert ulike måter å holde kontakt med familie og venner ved videosamtaler. De siste ukene har det dukket opp flere digitale tilbud. Du kan nå for eksempel se konserter, forestillinger, og gå på museum fra din egen stue. Du har også lest om lettlestavisen Klar tale som nå tilbyr to uker gratis abonnement, og om Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). Tiden er kanskje inne for å starte med en ny hobby eller ta opp igjen en gammel? I denne teksten har du lest om forslagene planting og dyrking i hagen eller på balkongen og baking med surdeigstarter. Om du ikke ønsker eller har mulighet til å gå på butikken har du fått forklart hvordan du kan handle matvarer på nett og få de levert hjem.

 

Lenker:

Holde kontakt med venner
Facetime https://support.apple.com/no-no/HT204380
Google Duo https://duo.google.com/about/
Google Hangouts https://hangouts.google.com/
Messenger https://www.messenger.com/
Skype https://www.skype.com/no/
Aktiviteter innendørs
Den Norske Opera & Ballett https://operaen.no/forestillinger/operaen-hjem-i-stua/
Facebook https://www.facebook.com/
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek https://www.nlb.no/
Klar tale https://www.klartale.no/
Netflix https://www.netflix.com/no/
Youtube https://www.youtube.com/?hl=no&gl=NO

 

 

Av logopeder Nina Helen Erikstad og Ingvild Elisabeth Winsnes fra afasiteamet ved Statped sørøst

Hovedbilde og bilde av matkasse: Istock

print